Padel is een spel van snelle stops, korte en explosieve sprints en continue horizontale en verticale bewegingen. Daarom is het eerste waar we aan moeten denken onze speelstijl, de ondergrond waarop we gewoonlijk spelen en persoonlijke voorkeuren bij het selecteren van nieuwe padelschoenen.
De keuze van onze padelschoenen is zéér belangrijk, aangezien het een basiselement van onze uitrusting is. Net zoals we een goed racket willen hebben, kies je ook de juiste schoenen om blessures te voorkomen. Bij padel ren en vlieg je over de hele baan heen. Het is belangrijk dat de zool hierbij de klappen opvangt. Kijk dus goed of er speciale demping in de zool zit die de schokken absorberen.
Padel schoenen moeten voorkomen dat je voeten te veel naar binnen of naar buiten kantelen. De hielkap vormt zich om de hiel heen. De hielkap moet stevig zijn. Omdat je veel voorwaarts en achterwaarts beweegt zit de stevigheid van de padelschoen bij de brug, in het midden van de zool.
Padel een sport die veel bewegingen en een groot aantal bochten met zich meebrengt. Dat is de reden waarom de belangrijkste merken in de sector in de loop der jaren studies hebben uitgevoerd, zowel anatomische als biomechanische, zodat ze specifieke modellen schoenen hebben ontwikkeld voor het beoefenen van padel. Veel prestigieuze merken implementeren nieuwe technologieën om schoenen van hoge kwaliteit te produceren.
Bij het kiezen van padelschoenen moeten je rekening houden met de volgende aspecten:
- demping
- duurzaamheid
- grip
- stabiliteit
- comfort
Zolen zijn wellicht het meest belangrijke van de padelschoen en moeten grip hebben op de baan, glijden als je naar de bal gaat en gemakkelijk draaien mogelijk maken. Ook moeten de schoenen bij elke beweging goed aansluiten c.q. aan de voet vastzitten.
De visgraatzool is gemakkelijk herkenbaar aan de reeks parallelle lijnen die een Zig-Zag-patroon vormen. Dit type zool komt van Tennis, waar meer routinematig wordt gebruikt in de gravelbanen, maar naarmate meer en meer mensen Padel begonnen te spelen, betekende dit ook de overdracht van dit type zool naar Padelschoenen.
Wat de grip betreft, zal dit type zool ons in staat stellen om niet te veel te slippen als we beginnen te bewegen naar de bal.
Wat duurzaamheid betreft, is de visgraatzool over het algemeen gemaakt van verschillende materialen die beter bestand zijn tegen slijtage, waardoor de normale slijtage van de zool wordt verminderd, waardoor het nog een voordeel heeft boven andere.
TIP: wanneer je gaat passen, probeer dan een maatje groter. Omdat je veel wendt en keert, schuift je voet altijd een beetje in de schoen. Wanneer je te krappe schoenen hebt, is je kans op blessures een stuk groter. Dit geldt natuurlijk ook voor te grote schoenen.